Niet eenvoudig.
Heel begrijpelijk dat u een idee wilt hebben wat zo’n houtsnijwerk kost. Naar schatting bestaat 90% van de kosten uit arbeid. Overige kosten worden gemaakt voor hout, oogjes, gereedschappen, verf, etc. En juist die arbeid kan erg verschillen per werkstuk.

Om u een idee te geven: Wanneer ik een snoek maak met de bek open, dan ben ik behoorlijk meer tijd kwijt om alle details aan te brengen en de tanden te zetten. Het maakt ook nogal uit of een vis enkele schubben heeft (Karper) of juist heel veel (Snoekbaars, Forel). Daar zitten heel wat uurtjes tussen.

Enkele richtlijnen.
Ik maak vissen vanaf ca. 25 cm lengte tot ca. 125 cm. Grotere maten in overleg. Kleiner dan 25 cm is niet gewenst i.v.m. het weergeven van details. Vissen met veel schubben (Snoek, Snoekbaars, Salmoïden) vanaf ca. 50cm lengte. Bij meerdere exemplaren in 1 werkstuk wordt de prijs van de 2e en 3e vis 30% lager. Bij een school van meer dan 3 vissen wordt de prijs van de 4e, 5e, 6e en verdere beduidend lager, namelijk 50%. Hieronder geef ik u enkele richtlijnen zodat u een inschatting kunt maken. De prijs wordt weergegeven per cm lengte van de vis. De richtprijzen zijn voor vissen met gestrekt of gebogen romp en met de bek gesloten of op een kier (geen interieur van de bek zichtbaar) Verder wordt de vis op een natuurlijke, eenvoudige ondergrond geplaatst of geschikt gemaakt om op te hangen. Een precieze prijsopgave vindt plaats aan de hand van een persoonlijk gesprek, want uw specifieke wensen kunnen van invloed zijn. Uiteindelijk hebben we het over maatwerk!

 Vissoort

 Prijsstelling

 Bij gestrekt of licht gebogen
 lichaam. Vis geplaatst op
 natuurlijk stuk hout, op
 bodemplaat of aan de wand. 


 Levering af Frederiksoord
 (Drenthe)

Opties (alle vissoorten)

Maatwerk kent natuurlijk vele mogelijkheden. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de factor arbeid.

Hieronder worden slechts enkele voor de hand liggende opties genoemd.

 Haai, Tonijn, Marlijn,   Makreel, Meerval
 oftewel vissoorten zonder
 detail van schubben


 € 4,50/cm
 Grote maten op aanvraag

 Prijsverlagend:
 * Meerdere exemplaren van dezelfde vissoort
    in hetzelfde werkstuk of apart.
 
 Prijsverhogend:
 
 Over het algemeen geldt: hoe meer details,
 hoe meer werk.
 
 Voorbeelden:
 * Bek ver open met details tanden, tong en
    kieuwbogen
 * Toevoegen aas, voer, voerkorven, etc.
 * Toevoegen waterplanten
 * Werkstuk afleveren op locatie (reiskosten)

 Karperachtigen
 oftewel vissoorten met
 weinig schubben

 € 5,50/cm

 Voorns, Brasem, Blei,
 Roofblei, Haring,
 Barbeel e.d.

 oftewel vissoorten met
 gemiddeld aantal (400
 1000) schubben


 € 6,00 /cm

 Snoek, Salmoiden,
 Baars, Zeebaars

 oftewel vissoorten met
 veel (ca. 6000-8000)
 schubben

 € 7,00 /cm

 Snoekbaars
 oftewel vissoorten met
 zeer veel (ca. 10.000
 12.000) schubben of met
 gestekelde rugvin

 € 8,00/cmUw opdracht
Misschien wilt u een trofee van een vis die u eerder heeft gevangen en waaraan u goede herinneringen heeft, een emotioneel moment dus. Wat is er nou mooier: uw gevangen vis weer terug in z’n element zetten en toch toch een mooi aandenken in uw bezit hebben. Waarschijnlijk heeft u ook uw favoriete vissoorten. Dat zijn meestal de soorten waar u regelmatig op vist. U wilt misschien een mooi kunstwerk op uw bureau of op de kast omdat vissen nu eenmaal fascinerend en mooi om naar te kijken zijn. Het kan ook zijn dat u een hengelsportwinkel heeft en een aandachtstrekker wilt of dat u uw man een cadeau wilt geven omdat hij jarig is en fanatiek sportvisser is. Een cadeau voor de voorzitter van de visvereniging die afzwaait, een prijs voor een viswedstrijd of iets moois ter opleuking van uw stand op een hengelsportbeurs zijn zo wat redenen om een kunstwerk aan te schaffen.

Maatwerk
Heeft u zelf ook invloed op het uiteindelijke resultaat? Jazeker! U bepaalt hoe groot de vis moet worden. Wilt u een snoek van 92 cm of een karper van 76 cm? Geen probleem, ik maak het voor u. Maar er is meer waar u invloed op heeft. De één wil juist een donkere brasem, iemand anders een snoek met een bepaalde tekening of misschien een spiegelkarper met een bepaald schubbenpatroon. Ik kan daar rekening mee houden. Stuur een foto en in overleg komen we er zeker uit. Moet de bek open of juist dicht? Zegt u het maar.


Houding van de vis.
Ik plaats de vis op een ondergrond waarbij ik zoveel mogelijk rekening houd met de natuurlijke houding van de vis. Ik plaats de vis vaak schuin naar beneden of juist schuin naar boven omdat dat een mooie balans geeft in de compositie. Roofvissen jagen vaak horizontaal of juist naar boven gericht, maar ook dat is niet altijd zo. Daarentegen azen karpers meestal op de bodem, maar komen ook omhoog naar een drijvende broodkorst. Wat uw wens ook is, ik kan er rekening mee houden.

Ondergrond
De vis is het onderwerp waarom het allemaal gaat. Het is dus van belang dat de vis op de voorgrond staat. Daarom plaats ik de vissen meestal op een natuurlijk stuk hout op een nagebootste, natuurlijke bodem . Wilt u de vis liever aan de wand? Ook daar zijn diverse mogelijkheden.


Toevoegingen.
Het is mogelijk om allerlei zaken toe te voegen om het tafereel completer te maken. Meestal adviseer ik om dat met mate te doen. Toch kan het iets toevoegen aan de natuurlijke habitus van de vis. Te denken valt aan kiezels, schelpen of waterplanten. Ook aas kan eventueel worden toegevoegd. Hierbij valt te denken aan kunstaas zoals kunstvliegen of shads, of natuurlijk aas zoals wormen of maiskorrels . Ook zoetwatermossels of een voerkorf met voer en maden of een hair met pellets of boilie behoren tot de mogelijkheden. Indien uw bestelling een prijs of cadeau betreft, kan het zijn dat u aan de voet van het werkstuk een naamplaatje wilt hebben. Dit kan ik geheel voor u verzorgen, maar u kunt ook een naamplaatje aanleveren dat ik vervolgens op het werkstuk bevestig. Of extra toevoegingen ook betekent dat er extra kosten zijn, hangt af van de hoeveelheid arbeid die er mee gemoeid gaat. Uiteraard overleg ik dat graag met u.


    
Voordat het daadwerkelijke schilderen van de vis kan beginnen, wordt eerst een sealer aangbracht. Dit is nodig omdat de verf anders door het hout wordt opgezogen. Alle volgende verflagen en alle details worden geschilderd met een uitstekende kwaliteit kleurvaste acrylverf. Ik breng eerst een witte grondlaag aan met de airbrush. De verf die op de ogen terechtkomt wordt direct verwijderd met een wattenstaafje.
    
De witte ondergrond is een prima basis om de volgende verflagen op aan te brengen. De technieken die hierbij worden gebruikt zijn afhankelijk van de betreffende vissoort. Bij de meeste vissen vloeien de kleuren in elkaar over met daarop vaak scherpe details. De eerste verflagen worden dan ook aangebracht met de airbrush.
    
De scherpere details van de romp worden vervolgens aangebracht met airbrush, penceel, of kroontjespen. Daarna worden de staartvin, rugvin en aarsvin geschilderd met de airbrush. Om overspray op de romp zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de romp van de vis zoveel mogelijk afgeschermd. Ook wordt gewerkt met een fijne nozzle en lage luchtdruk. Mocht toch overspray ontstaan, dan wordt dit met vochtige wattenstaafjes zorgvuldig verwijderd.
    
Tot slot worden de pearlescent effecten aangebracht die zo kenmerkend zijn voor de meeste vissoorten. Om diepte te krijgen worden pearlescent lagen afgewisseld met transparante laklagen, dit naar eigen inzicht. Als de gehele body van de vis klaar is, wordt deze afgelakt met een glanzende transparante “wildlife” lak. Later zullen meerdere lagen volgen, maar we hebben nu een glad oppervlak, zodat eventuele overspray bij het schilderen van de vinnen, eenvoudig verwijderd kan worden.
    
Als laatste worden de borstvinnen en buikvinnen geschilderd. Deze worden apart gedaan omdat het anders onmogelijk is om 2 zijden van de vinnen te schilderen. Bovendien zou overspray op de romp niet zijn te voorkomen. Zijn deze vinnen eenmaal geschilderd, dan worden ze éénmaal afgelakt en in de romp gelijmd. De gewrichten worden vervolgens geboetseerd met 2-componenten epoxy en geschilderd. Eventueel kunnen met de penceel of airbrush nog details over de gehele vis worden aangebracht. Uiteindelijk worden nog enkele laklagen opgebracht om de vis een mooie glans te geven.